March 22, 2021 2 minutes, 11 seconds read

ETF afkast og Skat – en model for privatinvestor

Professionelle forvaltere og analytikere anvender ikke skat i officielle investeringscase analyser for aktier eller andre instrumenter. Hvorfor? Fordi skat ikke hviler på objektive forhold, som kan indarbejdes i teoretiske og praktisk kommunikative modeller.

Både klassiske økonomer og finansuddannede, gennemgår 5 års uddannelse med typisk (personlig) skat=0. Eller måske een konstant skat>0 i makroøkonomiske modeller.

2. Skat er forholdsvist simpelt at inddrage i beregninger historisk. Problemet er i det fremadrettede, som investeringer naturligvis vedrører. Normalt kan vi arbejde med aktivers forventede afkast og risiko i nogle standardmodeller evt. med konstant skat.

Men, udover at være usikker, som alt andet i fremtiden, så er skattesatsen både progressiv og asymmetrisk i takt med afkastudviklingen.Det kræver simuleringer…Dvs fancy matematik blot for at evaluere hvad eg. positiv og negativ kapitalindkomst betyder for den endelige efter-skat forvennting.

Selvom vi iøvrigt har alle antagelser om en investors skatteforhold.Men, givet at vi har en afkast/risikomæssig god portefølje ved at købe et mix af indexprodukter, er skat faktisk det eneste sted vi kan optimere. Se også vores danske udgave af Ubanking.dk universet.

At gætte på om Vestas A/S er over/undervurderet imod Mærsk A/S, er der således hverken teoretisk eller empirisk belæg for er muligt at optimere.Når det er sagt viser de fleste analyser er det i sidste ende nok ikke er tiden og kræfterne værd at holde fokus på efter-skat afkastet i sine dispositioner.

I hvert fald ikke hvis de fundamentale fohold omkring ÅOP og diversifikation ikke er på plads.

Ubanking.dk har bygget et Excel ark, der integrerer markedet, produktet og investors skatteforhold. Heri indgår bla. de omtalte beregninger af asymmetrier. Arket diskuteres bla. her.

Eksempel der tages afsæt i i arket er Sparindex danske aktier mod XACT ETF danske aktier 10 år frem. XACT ETF blev aktiebaseret (og ændret skattestatus til Lagerprincip med aktieindkomst istedet for kapitalind. Har du brug for pesonlig hjælp med skat eller forvaltning så se her for Neptoon Elite.

I Excel arket ovenfor kan i ved selvsyn teste disse fonde, også ved de nye skatteregler, eller andre også udenlandske ETF’er. De nye skatteregler vil i kunne se betyder at afkastet løbende ud til 10 år er næsten identisk mellem de to nævnte fonde.

Hvorfor? fordi XACT ETF nu er aktieindkomstsats beskattet, men også nu symmetri mellem positiv/negativ kapitalindkomst.

I kan selv vælge datoer, men den er bygget til at beregne på alle horizonter ud til 10 år…..

Gates to Ubanking Portal

Please select you current location